Booking Holdings Analist: Willem De Meulenaer

Print deze pagina

Algemene gegevens

  • Datum: 25/09/2024
  • Koers opmaak studie: 4170 USD
  • Huidige koers: 5048.59 USD
  • Marktkapitalisatie: 140 miljard
  • Sector: Consumptie-Luxe
  • Markt: New York
  • ISIN: US09857L1089

Advies van de analist

  • US$ 3.400,00
  • US$ 5.100,00

Advies: Houden

Grafiek

Bron: Dierickx Leys

Indicatoren

Groei

Stabiliteit

Kwaliteit

Waardering

Activiteiten:

Booking Holdings omvat verschillende reservatiewebsites voor o.a. restaurants, hotels, huurauto's en vliegtickets. Naast Booking.com omvat de herbergt het Amerikaanse bedrijf websites als Agoda.com, KAYAK.com, Priceline.com, Rentalcars.com, Cheapflights.com, Opentable.com en Momondo.com. In 2019 (pre-COVID) werden er zo'n 845 miljoen nachten geboekt overheen de platformen van boeking versus 390 miljoen bij concurrent Expedia. Het bedrijf telde in 2022 meer dan 20.700 werknemers en is actief in meer dan 220 landen.

Booking Holdings: Aandeel omzet

Bron: Booking Omzet

Conclusie

Booking publiceerde alweer degelijke resultaten die boven de verwachtingen uitkwamen, maar de prognoses voor het derde kwartaal waren matig waardoor de koers negatief reageerde op de dag van de publicatie. De koersdip werd echter relatief snel verteerd. Verschillende onderzoeken van mededingingsauthoriteiten verhogen evenwel het risico en kunnen de groei op termijn wat intomen. Ook mogen we bedreiging van nieuwe concurrentie (b.v. Google, Generative AI) op middellange termijn niet uit het oog verliezen. Zolang de economische omgeving uitdagend blijft, zal Booking wellicht matige cijfers blijven publiceren zodat beleggers het nodige geduld aan de dag zullen moeten leggen. Tegen de huidige koersen mag het aandeel behouden blijven.

Nieuws

-

Resultaten

Fiscaal boekjaar 201920202021202220232024E 
Omzet (in miljard) 15,16,811,017,121,423,2
Operationele winstmarge 35,5%-9,3%22,8%29,9%27,3%32,9%
Netto winstmarge 32,3%0,9%10,6%17,9%20,1%25,6%
Boekwaarde per aandeel 192,52143,25119,4673,4879,4385,32
Winst per aandeel 112,931,4528,3992,09117,40176,04
Koers/Winst 18,2153684,526,529,823,6
Dividend 0,00%0,00%0,00%0,00%0,00%0,84%
Bron: Booking Holdingsin USD

Resultaten tweede kwartaal 2024

  • De omzet steeg met 7,3% tot $ 5,9 miljard. 
  • De nettowinst groeide 17,9% aan tot $ 1,5 miljard. 

Positieve punten 

  • De resultaten van Booking kwamen boven de verwachtingen uit.
  • Het aantal geboekte kamernachten, in feite de som van alle gereserveerde overnachtingen, steeg met 7,1% tot 287miljoen. In het eerste kwartaal was die stijging nog iets hoger (8,4%) dankzij de gezonde vraag in Europa en Azië. In het tweede kwartaal zwakte de groei een klein beetje af in Europa.
  • De geboekte huurautodagen, zijnde het aantal gereserveerde huurauto's vermenigvuldigd met het gemiddeld aantal huurdagen, stegen met 10,0% tot 22 miljoen. 
  • Het aantal geboekte vliegtickets steeg met 27,7% tot 11 miljoen. 
  • Booking app: het aantal boekingen dat via de eigen Booking app wordt vastgelegd, is sinds eind 2023 boven de 50% uitgestegen (51% in het eerste kwartaal van 2024 en 53% in het tweede kwartaal). In 2022 was dit 48%, en in 2019 slechts 32%.
  • Beter dan concurrentie: Booking groeit doorgaans sterker dan concurrenten AirBnB en Expedia (die de jaarprongoses eerder al neerwaarts moest bijstellen).
  • Inkoop eigen aandelen en dividend: Booking Holdings kocht in de eerste jaarhelft voor ongeveer $ 3,5 miljard aan eigen aandelen in. Van het terugkoopprogramma van in totaal $ 20 miljard, kan er nu nog voor $ 10,6 miljard worden ingekocht tot eind 2026. Het bedrijf keerde in dezelfde periode voor $594 miljoen aan dividenden uit.

Negatieve punten 

  • Verschillende onderzoeken mededingingsauthoriteiten : In oktober 2022 startte de Spaanse mededingingsauthoriteit (CNMC) een onderzoek naar mogelijke nadelige effecten van bepaalde praktijken van Booking.com voor hotels en andere OTC's (Online Travel Companies). In januari 2024 bracht de CNMC Booking.com op de hoogte van een conceptbesluit om een boete van 486 miljoen euro op te leggen en bepaalde zakelijke praktijken te beperken, zoals pariteitsbepalingen en criteria voor hotelrangschikking. Ondanks het bezwaar dat Booking maakte, heeft het bedrijf een verlies van 486 miljoen euro opgenomen in hun balans per 31 december 2023. In juli 2024 besliste de CNMC om de boete te verlagen naar 413 miljoen euro en de provisie in de boekhouding werd daarom navenant verlaagd. Booking gaat evenwel nog steeds niet akkoord en wil in beroep gaan. Daarnaast onderzoekt het Zwitserse Prijstoezicht sinds september 2017 de commissieniveaus van Booking.com in Zwitserland. In juli 2023 startte de Poolse Autoriteit voor Mededinging en Consumentenbescherming een onderzoek naar de identificatie van privé- en professionele hosts door Booking.com en de bijbehorende consumenteninformatie. In maart 2024 begon de Italiaanse Mededingingsautoriteit een onderzoek naar mogelijke nadelige effecten van bepaalde praktijken van Booking.com voor hotels en andere online reisbureaus. Als uit deze onderzoeken blijkt dat Booking.com de wet heeft overtreden, kan het bedrijf aanzienlijke boetes, beperkingen en andere verplichtingen opgelegd krijgen.
  • Outlook:  voor het derde kwartaal verwacht Booking een vertraging van de groei in het aantal geboekte kamernachten naar 3 tot 5%. De omzet zou stijgen met 2 tot 4% en het operationele resultaat zou een lage eencijferige groei kennen. De outlook voor het ganse jaar werd lichtjes verlaagd: voor heel 2024 verwacht het management een stijging van het aantal geboekte kamernachten met meer dan 6% (voordien 7%). Beleggers tilden zwaar aan deze matige vooruitzichten.

SWOT

Sterktes 

  • Sterk Merk: Booking.com geniet van een sterke merknaam, waardoor klanten steeds vaker rechtstreeks naar de website (of app) gaan i.p.v. er pas op te stuiten na een zoekopdracht in een zoekmotor zoals Google. Ook andere merken die Booking herbergt worden stelselmatig sterker, zoals o.a.  Rentalcars.com, Agoda en OpenTable.
  • Netwerkeffect: Booking.com heeft het grootste aanbod met meer dan 28 miljoen verschillende listings. Dit drijft de groei van het aantal gebruikers, zoals blijkt uit de meer dan 230 miljoen geverifieerde recensies. 
  • Europa: Het platform staat sterk in de Europese markt, waar het aanbod veel meer versnipperd is t.o.v. landen als de Verenigde Staten, waar grote hotelketens een veel dominantere rol spelen. Kleinere hotels hebben een zwakkere onderhandelingsmacht, wat in het voordeel speelt van de winstmarges van Booking. 
  • Solide balans: Het bedrijf is asset light en beschikt over een solide balans met een nettokaspositie. In tijden van crisis (denk aan een pandemie) staat het bedrijf dan ook relatief sterk in zijn schoenen.
  • Flexibele kostenstructuur: Het bedrijf heeft een zeer flexibele kostenstructuur. Ongeveer de helft van de operationele kosten hebben bijvoorbeeld betrekking op marketing en verkoop (exclusief personeel). Hierdoor kon het bedrijf zijn cashdrain relatief beperken tijdens de pandemie.

Zwaktes

  • Marketingkosten: Er zijn aanzienlijke marketing-uitgaven nodig om de bekendheid van de websites te verhogen of op peil te houden, alsook klanten te blijven sturen naar de platformen van Booking. Het bedrijf is hiervoor gedeeltelijk afhankelijk van Google, die zijn tarieven hiervoor steeds optrekt.
  • Concurrentie: Andere boekingplatformen zoals Expedia en AirBnB bieden gelijkaardige diensten aan en doet dit tevens op schaal. De markt van de online boekingplatformen kent met deze spelers evenwel een redelijk hoge concentratie.

Opportuniteiten 

  • Connected Trip: Het verder naadloos integreren van verschillende reisgerelateerde diensten zou de klantentevredenheid ten goede moeten komen alsook de winsten doen toenemen. Booking verwijst in dit kader naar haar 'Connected Trip'-strategie waarbij het een one-stop shop wil worden voor het boeken van zowel vluchten, vlieghaventransport, huurauto's, hotels, attracties en restaurants.
  • Azië: Om in te spelen op de snel groeiende Aziatische markt sloot Booking partnerships af met zowel Ctrip (Trip.com), Meituan, Didi en Grab. Op deze manier vermijdt het bedrijf de aanzienlijke bureaucratische red tape in deze landen (met name in China) terwijl het wel toegang krijgt tot de plaatselijke markt. De Aziatische platformen krijgen op hun beurt toegang tot het ruime internationale aanbod van Booking. 

Bedreigingen 

  • Big Tech: Grote techbedrijven als Google en Microsoft begeven zich de laatste jaren steeds meer in het vaarwater van Booking, met diensten als Google Travel, Google Flights, de integratie van een hotel zoekmachine in Google Maps, en Microsoft Bing Travel. Deze spelers blijven vooralsnog zogenaamde meta-zoekmachines, die data verzamelen van o.a. Booking, Expedia & AirBnB en deze samenbrengen in één zoekresultaat. Ze onderhouden dus geen rechtstreekse contacten met de hotels zelf en staan eveneens niet in voor de betalingen tussen reiziger en hotel. De stap om dit wel te beginnen doen wordt echter steeds kleiner.
  • Generative AI: nieuwe toepassingen als ChatGPT, indien ze nog verder verbeteren, kunnen in de toekomst de manier waarop klanten hotels zoeken en vastleggen veranderen. Indien hierdoor spelers als Booking zouden worden overgeslagen in het zoekproces, kan dit een bedreiging voor het businessmodel van Bookign worden.
  • Cyclisch: In economisch moeilijkere tijden wordt er doorgaans minder gespendeerd aan reizen en aanverwante activiteiten. Exogene gebeurtenissen zoals o.a. terroristische aanslagen, pandemieën en geopolitieke spanningen kunnen een significante invloed hebben op de prestaties van Booking.
  • Regulatie: Met de invoering van de Digital Markets Act en de Digital Services Act zet Europa druk op de marktmacht van Big Tech en meerbepaald op de zogenaamde poortwachters. Het gaat hierbij over online platformen die bedrijven moeilijk kunnen vermijden om in contact te komen met hun klanten. Denk hierbij aan zoekmotoren als Google, handelsplatformen als Amazon, maar ook boekingsplatformen zoals Booking. 

Overzicht historische adviezen

Datum Koers Advies
2017/04/12 1750.01 USD Kopen
2019/03/04 1714.08 USD Houden
2023/01/17 2326.29 USD Houden
2023/11/7 2970.4 USD Kopen
2024/02/27 3499.75 USD Houden

Lexicon

Lectuur in de financiële sector bevat zeer vaak zeer specifieke begrippen. Vanzelfsprekend gebruiken ook onze analisten gespecialiseerde financiële termen in de publicaties. Om u wegwijs te maken in het vakjargon vindt u hier een verklarende woordenlijst van deze financiële begrippen.

Disclaimer

  • Deze aandelenstudie is een publicatie van Dierickx Leys Private Bank. Ze is opgesteld op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen en eigen onderzoek en volgens degelijke hypotheses, zonder dat de juistheid en volledigheid ervan gegarandeerd kan worden. Ze bevat opinies die op datum van publicatie geldig zijn maar in de toekomst kunnen wijzigen. De bank is niet verantwoordelijk voor enige schade die uit deze adviezen zou voortvloeien.

  • Materiële informatiebronnen zijn de publicaties (o.a. persmededelingen) en jaarrekeningen van de bedrijven in kwestie die geanalyseerd worden, analyses en studies van grootbanken en berichtgeving in gespecialiseerde financiële pers.

  • De studie is gebaseerd op een eigen fundamentele analyse van de betreffende onderneming, rekening houdende met kasstromen, winstevolutie, groei, stabiliteit en kwaliteit van het management. Fundamentele analyse heeft tot doel een inschatting te maken van de huidige intrinsieke waarde van een onderneming en haar meest waarschijnlijke evolutie, binnen de activiteitssector en de geografische zone waarin ze bedrijvig is. Hierbij worden ook de relevante macro-economische factoren in beeld gebracht. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn gebaseerd op een langetermijnperspectief. De studie wordt aangepast na de publicatie van de resultaten (per kwartaal of halfjaarlijks) of tussentijds indien er zich belangrijke gebeurtenissen voordoen.

  • Deze publicatie betreft geen gepersonaliseerde beleggingsaanbeveling. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. Vraag raad aan uw beleggingsadviseur.

  • Deze studie is uitgewerkt volgens interne en wettelijke richtlijnen i.v.m. onafhankelijk onderzoek, sperperiodes en functiescheidingen. De bank heeft geen belangen in de vermelde maatschappijen en onderhoudt er geen zakenrelatie mee, maar de bank of haar medewerkers kunnen mogelijk wel een positie aanhouden in vermelde effecten of afgeleide effecten.

  • Deze aandelenstudie werd niet voorgelegd aan de emittent.

  • De gegevens in vreemde valuta zijn onderhevig aan fluctuaties van de wisselkoers. Deze kunnen het rendement beïnvloeden.

  • De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

  • De bevoegde autoriteit is de FSMA.

  • Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding.