De schenking van roerende goederen via buitenlandse notaris kan sinds 15 december 2020 niet langer zonder schenkbelasting verlopen.
Waarover gaat het juist? Wanneer u roerende goederen (zoals bijvoorbeeld een effectenportefeuille of deelbewijzen van een maatschap) schenkt via een Belgische notaris, dan wordt de schenkingsakte geregistreerd. Daardoor is er schenkbelasting verschuldigd. Schenkt u aan uw afstammelingen, uw echtgenote of uw samenwonende partner, dan bedraagt de schenkbelasting in Vlaanderen 3%. Schenkt u aan iemand anders, bijvoorbeeld een verre neef of een goede vriend, dan bedraagt de schenkbelasting in Vlaanderen 7%.
In het verleden was het zo dat, wanneer u roerende goederen schonk via een buitenlandse notaris (bijvoorbeeld een Nederlandse of een Zwitserse notaris), registratie in België niet verplicht was. Er was daardoor geen schenkbelasting verschuldigd in België, maar u was wel onderworpen aan de zogenaamde ‘verdachte periode’. Dat hield in dat wanneer de schenker binnen drie jaar na de schenkingsakte overleed, er toch erfbelasting verschuldigd was, die in het gros van de gevallen (veel) hoger was dan de schenkbelasting. Door te werken via een buitenlandse notaris had men het voordeel van een notariële akte, maar was er geen schenk- of erfbelasting verschuldigd als de schenker de risicoperiode overleefde. Dat was een perfect legaal systeem waar vele jaren gebruik van werd gemaakt.
De schenking van roerende goederen via buitenlandse notaris kan sinds 15 december 2020 niet langer zonder schenkbelasting verlopen. Buitenlandse notariële schenkingsakten met betrekking tot roerende goederen moeten vanaf die datum immers verplicht in België geregistreerd worden, waardoor de schenkbelasting verschuldigd wordt. Men heeft een termijn van 4 maanden om die registratie in orde te brengen. Schenkingen die vóór 15 december 2020 voor buitenlandse notaris plaatsvonden, worden niet geviseerd door de nieuwe wetgeving.
Belangrijk om te vermelden, is dat het enkel gaat over schenkingen die via notariële akte plaatsvinden. De handgift en bankgift blijven buiten schot. Voor handgiften en bankgiften blijft men dus de keuze hebben om ze ofwel vrijwillig te laten registreren aan 3% of 7% in Vlaanderen, ofwel niet te laten registreren, maar dan met het risico dat de erfbelasting verschuldigd zal zijn als de schenker binnen 3 jaar na de schenking overlijdt.